Tack för alla igelkottsrapporter!

Vi har fått in drygt 20 mejl med iakttagelser vilket är mycket glädjande. Alla iakttagelser är inlagda på Artportalen.
Kunskapen om att robotgräsklippare ska gå enbart mellan 10.00-16.00 då igelkottar sover har spritts. Vi har fått in rapporter om att hela gator har ställt om tiden på sina robotklippare på grund av informationsspridningen. Många har också läst artiklarna i Bjäre.nu om vårt projekt och om viltvårdaren Gunilla på Dalagården som får in 1-5 igelkottar i veckan med skador från robotar, hundar och bilar.
Artikel i Bjäre Nu om Gunilla på Dalagården: https://bjarenu.se/bjare/mot-veterinaren-som-hjalper-vilda-djur/6303
Totalt för 2024 finns 38 rapporter i Artportalen om igelkottar i Båstad kommun. Vissa rapporter omfattar ett flertal igelkottar, vissa är rapporter om döda igelkottar – men det stora flertalet gäller levande igelkottar. Ett fåtal gäller årsungar, de har observerats i Torekov och Vejbyslätt.
Nu under hösten är det viktigt att igelkottarna får upp sitt fettlager tillräckligt för att klara vinterdvalan, ställ därför gärna ut kattmat och vatten för att hjälpa dem. Insekter – som är en viktig del av deras naturliga föda – har minskat kraftigt i antal de senaste 20 åren. En igelkott måste väga minst 500g för att klara vinterdvalan. Ca 60% av igelkottsungarna klarar inte sitt första levnadsår. Vid 6 veckors ålder lämnar de sin mamma och diar då inte mer, den första tiden är svår för dem. Ge dem aldrig mjölk eller mjölkprodukter (ost, smör, pannkaka etc.) eftersom de är laktosintoleranta.
Ulrica Hilmersson